Studentencomplex Pax | Tilburg

Door de volumes verschillend te geleden en oriënteren en door balkons en puien per woning te variëren wordt woningdifferentiatie bereikt.

De gevels hebben een industriële uitstraling en tonen een eenheid in verscheidenheid. De bakstenen rasters volgen verschillende patronen in een grove en een gladde steen, diverse reliëfs en uiteenlopende verticale geleding.

Winnaar architectuurprijs 2014 BNA kring Midden-Brabant in de categorie projectmatige woningbouw. 'Om op deze stadse schaal met beperkt budget de bakstenen randvoorwaarden voor leefbaarheid te kunnen organiseren vereist hart, hoofd en ziel voor het vak', aldus de jury.

Door de volumes verschillend te geleden en oriënteren en door balkons en puien per woning te variëren ontstaat een gedifferentieërd woonmilieu. De geleding van de volumes houdt spoorlawaai buiten, terwijl de daglichttoetreding in het hof wordt gemaximaliseerd.

Binnen het bouwblok is een tweede blok ontworpen, dat als één herkenbaar ensemble aantakt op de Telegraafstraat. Deze doorwaadbare binnenwereld heeft een informele uitstraling, met grote collectieve dakterrassen en een groen hof.

1 /5