Crematorium Tilburg Paviljoen Andante | Tilburg

De cirkelvorm is gebruikt om de binnenruimten vloeiend in elkaar over te laten lopen. De bezoeker begeeft zich langs de buitenschil en rondom een kern die de ruimte structureert en waarin alle facilitaire ruimten zijn ondergebracht.

De materialisering kenmerkt zich door het gebruik van een beperkt aantal materialen, allen met een natuurlijke uitstraling.

Binnen is gekozen voor eenvoud, met een warme kleur cementgietvloer en houten meubels is een gebroken witte omgeving geaccentueerd met echt witte tafelbladen.

Gebogen lijnen keren overal terug en het meubilair is sober maar stemmig.

Onder de luifel ligt een glazen entree portaal dat leidt naar een open ontvangstruimte met garderobe en toiletten. Deze ruimte biedt zicht op de openbare omgeving.

De locatie van het paviljoen op de voormalige draaicirkel van het parkeerterrein, tussen het hoger gelegen strooiveld, de natuurbegraafplaats en de naastgelegen uitvaartorganisatie is even logisch als bijzonder.

De ronde vorm is logistiek goed uitgekiend en treffend bij de context van het crematorium: na de bijeenkomst is de cirkel rond.

Genomineerd voor de architectuurprijs 2014 BNA Kring Midden-Brabant in de categorie utiliteitsbouw. 'Een cirkelvormig paviljoen, simpel, nauwkeurig en goed vormgegeven. Het gebouw en de inrichting zijn goed op elkaar afgestemd', aldus het juryrapport.

1 /8