Topsporthal T-kwadraat | Stappegoor Tilburg

De semitransparante gevel en het terughoudende ontwerp geven De Ireen Wüst IJsbaan een unieke sfeer.

De horeca aan het plein loopt door in de Ireen Wüst IJsbaan.

Sportzaal en klimhal worden van elkaar gescheiden door de ‘gorge’.

Begane grond, squashbanen en klimhal beginnen al in de kelder. T-kwadraat is meer dan een sporthal, het markante gebouw bevat ook een vergadercentrum, café, klimhal, sportmedisch centrum en een grote fitnessruimte

De sportzaal zelf, 3000m² vloer en 10m vrije hoogte, berekend op 3000 toeschouwers, met bestelbussen bereikbaar, 1500 vaste zitplaatsen en in 5 delen los te gebruiken. Voor vrijwel elke sport kunnen losse centrecourts worden gebouwd.

De bewegwijzering is in stijl met het gebouw. Het gebruik van iconen en de schaal van ovalen is zo ontworpen dat men zich al lopende kan oriënteren.

De felle accenten van besloten ruimtes compenseren de terughoudende tinten van de gorges.

Vanuit elk punt in de gorge zijn doorzichten naar de sportruimten gecreëerd.

De grijze tint van de gorges onderdrukt de uitbundige vormentaal en laat de hoofdrol aan de gebruiker.

Vanaf de entree is elke sport, elke ruimte via deze ‘gorge’ bereikbaar. De gorge dient als structurerend element in het complex en brengt het daglicht diep het gebouw binnen.

In het abstracte volume is een overweldigende binnenwereld gecreëerd. Dwars door alle verdiepingen van het 18 meter hoge gebouw hebben we een vide geslagen die alle functies verbindt; de gorge.

De klimhal ligt direct aan het Olympiaplein, de glazen plint en een reusachtig ovalen raam geven bieden zicht op de activiteiten binnen.

De speciaal voor het sportpaleis door Bo.2 / vH ontworpen gevelstructuur, gebaseerd op het logo van de gemeente Tilburg, geeft de enorme gevel textuur en schaal

De grote maat van de gevelplaten en de ovale ramen verkleinen de schaal van het gebouw, het gefragmenteerde zicht op de binnenwereld versterkt de suggestie van interne activiteit

Het zwevende volume met markante raamopeningen is uitdrukkelijk herkenbaar zelfs wanneer het in de toekomst ingeklemd wordt door een studententoren, woningbouw en de bioscoop.

Sportpaleis T-Kwadraat - ontworpen ism van Hoogmoed architecten - is uitgeroepen tot BNA Gebouw van het Jaar 2010 Regio Zuid. De jury noemt het 'een pittig, stimulerend en verrassend gebouw dat direct uitnodigt tot sporten.'

1 /16